Европейската комисия ще финансира пътуването на 30 000 младежи

...
  Европейската комисия ще финансира пътуването на 30 000 младежи
Коментари Харесай

Брюксел финансира българи, мераклии да обиколят Европа

 

Европейската комисия ще финансира пътуването на 30 000 младежи с жп превоз. Безплатни билети ще разрешат на навършващите през тази година 18 години жители да обиколят цяла Европа с трен. Всеки един от родените у нас през 2000 година 73 679 млади българи ще има късмет да взе участие в самодейността за продан на Европейския съюз, написа в. Монитор.

Така и родните железници може да имат повече пасажери младежи от нормалното това лято, в случай че всичко върви съгласно решението на Европейската комисия от 1 март 2018 година За пътуванията на младежите еврокомисарите са отделили бюджет от 12 млн. евро за тази година, с който ще бъдат обезпечени билети за младите европейци.

Сумата следващата година може да стане по-голяма, в случай че по-късно евродепутатите решат да разширят бюджета. Железопътният билет за Interrail мрежата, който коства до 510 евро за едномесечно пътешестване, дава опция на притежателите му да пътуват в 30 страни в Европа съвсем без спомагателни разноски по 32 железопътни мрежи. Може да се употребява и за различен превоз, като рейсове или фериботи, в страни, които се намират отвън мрежата на Interrail.

Инициативата на Еврокомисията е пилотна и е обвързвана с предложение от Европейския парламент, с което евродепутатите приканиха всеки европейски жител да получава безвъзмезден билет за пътешестване на 18-ия си рожден ден. През 2016 година Европейският парламент предложи схемата, с цел да насърчи младежите, изключително тези с ниски приходи. Според описанието самодейността #DiscoverEU ще даде опция на младите европейски жители да изследват Европа, само че също по този начин ще научат повече за европейската еднаквост и главните полезности на Съюза.

Безплатните Interrail билети ще включват млади европейци, които не са обхванати от други стратегии за продан. Това ще се случи, като им се даде опция да се свържат с други култури в Европейски Съюз посредством пътешестване, се споделя още в описанието на плана. Младежите, родени през 2000 година, ще могат да получат Interrail билет, в това число и тези от държавите-членки на Европейски Съюз, които понастоящем не са част от евро жп мрежата. Това са Латвия, Естония, Литва, Малта и Кипър.

Как ще бъдат избирани младежите?

Към момента Европейската комисия към момента е в развой на правене на процедурата, по която ще се прави асортимент на претендентите. Тя може да има формата на открит конкурс, чиито правила подсигуряват еднакъв достъп, без дискриминация въз основа на обществения или просветителния статут на претендентите, посочи пред „ Монитор “ представител на Европейската комисия.

Процедурата ще подсигурява достъп до пътешестване на хора от всички страни членки. Конкурсът ще бъде съпроводен с разяснителна акция, ориентирана към младежите, навършващи 18-годишна възраст. Новите притежатели на персонални документи ще бъдат насърчавани да пътуват по съответни направления, тъй че те в действителност да преживеят Европа без да посещават известни дестинации.

От Еврокомисията оповестиха, че този стадий не може да се посочи броят на евентуалните български жители, които биха били утвърдени. Повече информация ще бъде предоставена в интервала април-май 2018 година, а първите пътувания би трябвало да стартират от месец юли. Според плановете на комисията разноските за даване на всеки жител на Европейски Съюз, навършил 18 години, на безвъзмезден билет за Interrail мрежата, се правят оценка на повече от 1 милиарда евро.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР